Folketinget vender ryggen til Microsoft / Borsen.dk

Danske og internationale nyheder, der relaterer sig til LibreOffice eller den åbne standard OpenDocument Format (ODF).

Redaktører: Lodahl, Nyhedsbot

Besvar
Jan_A
Indlæg: 8
Tilmeldt: 28. dec 2009 18:21
Geografisk sted: Nordvestsj. (DK)

Folketinget vender ryggen til Microsoft / Borsen.dk

Indlæg af Jan_A » 29. jan 2010 14:29

Folketinget vender ryggen til Microsoft

29-01-2010 12:15

Opdateret kl. 14.04 - Folketingets it-ordførere er endelig nået til enighed. Fra 1. april næste år skal staten - og siden regioner og kommuner - kunne sende og modtage dokumenter i det åbne og gratis fil-format ODF.

"Det er en monumental beslutning, som er med til at øge presset for mere konkurrence på markedet for kontorprogrammer. Det vil givetvis betyde både lavere priser og højere kvalitet," siger Radikale Venstres IT-ordfører Morten Østergaard.

Markedet for kontorpakker til pc'en har længe været stærkt domineret af it-giganten Microsoft og selskabets Office-pakke. Netop det har et flertal uden om regeringen længe ønsket at gøre op med.

Trods Konkurrencestyrelsens anbefalinger om at gøre det lovpligtigt at bruge fil-formaterne OOXML, som er et åbent fil-format udviklet af Microsoft, og ODF, som er et åbent standardformat, har Folketinget nu vendt ryggen til Microsoft.

"I første omgang er det ODF, vi har valgt. Andre åbne standarder som OOXML kan siden kvalificere sig til at komme på listen over formater, som staten kan gøre brug af," siger Morten Østergaard.

Det var Morten Østergaard, der oprindeligt stillede forslaget om de åbne standarder i Folketinget. Lige siden - i juni 2006 - har partierne været i krig om, hvilken standard det skulle være.

Ifølge hovedpersonen selv lykkedes det kun, fordi "partierne rundt om Venstre og Konservative stod fast".

"Der har været en nagelfast alliance uden om regeringen, som har sikret, at Danmark endnu engang vil komme på det globale videnssamfunds læber, fordi vi ikke bare har trukket hesten til truget, men også overbevist den om at drikke," siger Morten Østergaard.

Ifølge Socialdemokraterns it-ordfører Yildiz Akdogan, betyder den fælles vedtagelse, at åbne standarder skal opfylde en række principper for at kunne blive godkendt til brug i det offentlige.

"Det er en vigtig milepæl for at sikre optimal konkurrence og frit valg for borgere og virksomheder i valg af software. Jeg glæder mig over, at vi har skabt den brede enighed, selvom det har holdt hårdt. Videnskabsminister Helge Sander har ikke af egen vilje fremmet denne sag. Efter en lang venteperiode er det rart at se, processen er i gang," siger Yildiz Akdogan.

/ritzau/ + ja
Kilde: Dagbladet Børsen / www.borsen.dk / http://borsen.dk/politik/nyhed/175469/
/ Mvh. Jan_A

SME
Indlæg: 163
Tilmeldt: 29. sep 2008 11:05
Geografisk sted: Silkeborg, Danmark
Kontakt:

Indlæg af SME » 29. jan 2010 15:42

Wuhu! :D
OOo 3.1 kører fint på Vista Home Premium.

Strange
Indlæg: 116
Tilmeldt: 18. sep 2007 12:34
Geografisk sted: Ikast-Herning

Indlæg af Strange » 30. jan 2010 10:02

Klap nu lige hesten og læs mellem linierne....

Der er intet i den vedtagelse der handler om at mindske MS dominansen.
MSOffice kontorpakken kan også bruge ODF-standarden og desuden, hvordan skal man kunne gøre en gratis kontorpakke billigere?
Strange

Bruger Libreoffice 3.4 på OS Ubuntu-Linux 11.10 m. fl.

xy
Indlæg: 12
Tilmeldt: 9. okt 2009 17:56

Indlæg af xy » 30. jan 2010 20:22

Venstre ved du hvor du har, for en gang skyld :cry:

http://www.computerworld.dk/art/54834?a=rss&i=0

Besvar

Hvem er online

Brugere der viser dette forum: Ingen og 2 gæster