Side 1 af 1

Studentereksamen? - kun hvis du bruger Word

: 22. apr 2010 20:51
af Lodahl
Er det rimeligt at gymnasier og højere læreranstalter forudsætter at eleverne benytter et bestemt program (f.eks. Word eller Excel) i undervisning og til eksamen?
  • Er det rimeligt, at elever og forældre pålægges denne 'afgift'?
  • Hvad er årsagen til at skolerne fortsat stiller krav om konkrete programmer?
  • Skyldes det at skolens ledelse er gammeldags? Er lærerne for dårligt uddannede, eller er det bare fordi de ikke gider sætte sig ind, i nye programmer?
  • Mangler der undervisningsmaterialer?
  • Eller er det i virkeligheden fordi, MS Office er det eneste program, der lever op til jeres behov?

: 22. apr 2010 21:34
af Ditlev
Det giver vel sig selv. Det er ikke rimeligt.
Især ikke, når man kan udveksle data uden problemer i langt langt de fleste tilfælde. Ellers findes der jo pdf-filer.
En computer og tilhørende software er jo ikke en lærebog!

Jeg kunne forstå krav om bestemt software, hvis softwaren var central for uddannelsen, hvilket vel er tilfældet inden for de grafiske uddannelser. Ikke generelt.

: 23. apr 2010 04:34
af mjjzf
Det kommer vel an på, om det er eksamen i de programmer specifikt, eller det bare er en almen funktion, hvor det er resultatet, man afleverer. Jeg kan godt forstå, hvis de giver den studerende en fil at arbejde med, at det er entydigt hvad man kan forvente at se i den. Og skolerne stiller vel fortsat computere til rådighed ved eksamen?
Jeg mener, min arbejdscomputer er en Windows 7-maskine med den nyeste Word og Outlook, og selv om den er... lad mig blot kalde det meget langt fra min egen maskines workflow, så er det jo til at arbejde med. Vi, der bruger alternative systemer, bliver generelt bedre rustet til at bruge det, som vi ikke er vant til.

: 25. apr 2010 10:06
af Jens Præst
Jeg mener ikke at det er rimeligt at undervisnings institutionen kræver bestemte kontorpakker/styresystemer for at man kan følge undervisningen.

Jeg læste lige i kommetarene til en artikel på Comon, at linux brugere åbenbart bliver udelukket fra at bruge elektroniske kompendier, på jurastudiet på Kbh Uni.

Men så bliver advokaterne jo også trænet i kun at kende M$

: 29. apr 2010 00:16
af lakridserne
Jeg har en computer stillet til rådighed af skolen. På den ligger som standard (ja I gættede rigtigt) Microsoft Office hvilket også vil sige Word.

Jeg har så heldigvis rettigheder til at installere det meget bedre OOo hvilket jeg også har gjort.

Jeg mener ikke det er rimeligt at man SKAL bruge f.eks. M$ Office. Så lad dog i stedet valget falde på noget gratis, eller stil flere valgmuligheder op.

Man kan sagtens lave det så det ser ens ud, og dokumenterne gemmes i samme format. Det er blot et spørgsmål om at sætte et par timer af til det - hvis det overhovedet er nødvendigt. Jeg kan gøre det i løbet af et par minutter - højest et kvarter.

Og så er det tilmed gratis.

LAD OS DOG FÅ VALGET!!!!!

: 29. apr 2010 16:03
af mjjzf
Jens Præst skrev:Jeg mener ikke at det er rimeligt at undervisnings institutionen kræver bestemte kontorpakker/styresystemer for at man kan følge undervisningen.
Det giver heller ikke mening. Men det er vel også næsten kun DRM-beskyttelsen - Linux-folket kan vel åbne næsten alt andet? Jeg kan som tidligere nævnt godt forstå, at de gerne vil have kontrollerede forhold under eksamen - ikke mindst efter alle COWI-fadæserne - min i den daglige undervisning bør det ikke have betydning, medmindre det er et redskabsprogram som Mathematica, SAS/SPSS eller hvad det nu måtte være. Men den slags er vel fortsat til rådighed på uddannelsesinstitutionernes maskiner.
Jens Præst skrev:Men så bliver advokaterne jo også trænet i kun at kende M$
Juristerne er et godt sted at sætte ind for firmaerne. Jo mindre de mennesker, der konkret kan ramme monopolforholdene, er inde i problematikken, jo tryggere sidder de etablerede på tronen...

Men er strikse programvalg i undervisningen ikke mest de ældre og/eller mindre teknisk kompetente lærere? Ganske vist er nogle af de teknisk stærkeste lærere, jeg har mødt, lige op ad pensionsalderen, men det er de ubetinget ringeste også, og det var tydeligvis en transitionsproblematik. Når jeg ser på sådan en som Peter Lyberth - som Linux-folket nok bedst kender fra Linuxin.dk og Nettips som The Slayer - som er nyuddannet lærer, så giver det mig da håb for den tekniske indsigt i lærerstanden.

Nice

: 11. okt 2012 11:13
af steward15
Det kommer vel an på, om det er eksamen i de programmer specifikt, eller det bare er en almen funktion, hvor det er resultatet, man afleverer. Jeg kan godt forstå, hvis de giver den studerende en fil at arbejde med, at det er entydigt hvad man kan forvente at se i den. Og skolerne stiller vel fortsat computere til rådighed ved eksamen?

: 15. okt 2012 11:07
af Taurus54
Det er kun rimeligt med krav om et bestemt program, hvis det er en prøve i det aktuelle program og man skal vise at man behersker det pågældende program (f.eks. et grafik-program, eller et CAD program).

Aflevering af en stil, fysikrapport, resultatet af et studie i "antallet af sværmende oldenborrers betydning for antallet af måger" bør ske i et åbent format som f.eks. det gammelkendte PDF-format. Her må det være indholdet der er det vigtigste, blot det er opstillet efter nogle (enkle) retningslinier om en indholdsfortegnelse, overskifter, fodnoter osv, hvor det ikke betyder så meget om en overskrift er 10 eller 11 mm høj.

Jeg sværmer ikke for Apple, men mon ikke den udbredte brug af Apple-produkter måske er en øjen-åbner for problemet? Jeg har i hvert fald et par gange hørt en niece klage over at hendes studiekammerater ikke kan bruge en Apple til at lave en opgave i.

: 24. maj 2013 15:30
af henrikkielstrup
Det hele kommer vel an på om man sidder som jeg gjorde i sin tid på hhx ved egne computere koblet op til en printer og din eksamen skal fysisk afleveres i kopi form, så er hvilket program man bruger vel ligegyldigt.

Hvis din eksamen skal afleveres på usb, så er det vel bare op til eleven at bruge et fil format som kan åbnes af de mest anvendte skrive programmer (office/word).

Jeg er selv studerende og ville ikke turde at tage en risiko ved at aflevere min eksamen i et mindre kendt format, for hvis læreren ikke kan åbne dette betyder det at man dumper.

: 24. maj 2013 16:13
af Taurus54
henrikkielstrup skrev:Jeg er selv studerende og ville ikke turde at tage en risiko ved at aflevere min eksamen i et mindre kendt format, for hvis læreren ikke kan åbne dette betyder det at man dumper.
Det kan jeg sådan set godt forstå --- men problemet løses ikke ved at eksaminanden "bukker under for presset" og afleverer i word-format, men skal løses ved at der stilles krav til at opgaven afleveres i et åbent dokumentformat (f.eks. pdf). Dernæst må skolen/ministeriet sørge for at lærer/censor har et program der kan åbne formatet.

Eksaminanden er derved ganske vist "tvunget" til at bruge et program der også kan gemme i et åbent format ---- ligesom vi skulle bruge en fyldepen (mærke underordnet!) når vi afleverede en opgave da jeg var ung :-)

: 18. sep 2013 21:43
af excelkursuscom
Ved I om dette stadig er gældende? Synes mere det lader til, at .PDF er begyndt at blive standarden?