Studentereksamen? - kun hvis du bruger Word

Åben debat samt brugerhjælp og support til LibreOffice generelt og oooforum.dk

Redaktør: Lodahl

Besvar

Er det rimeligt at forudsætter at eleverne benytter et bestemt program

Ja
0
Ingen stemmer
Nej
39
100%
 
Afgivne stemmer: 39

Brugeravatar
Lodahl
Indlæg: 1961
Tilmeldt: 14. sep 2005 08:27
Geografisk sted: Storkøbenhavn
Kontakt:

Studentereksamen? - kun hvis du bruger Word

Indlæg af Lodahl » 22. apr 2010 20:51

Er det rimeligt at gymnasier og højere læreranstalter forudsætter at eleverne benytter et bestemt program (f.eks. Word eller Excel) i undervisning og til eksamen?
  • Er det rimeligt, at elever og forældre pålægges denne 'afgift'?
  • Hvad er årsagen til at skolerne fortsat stiller krav om konkrete programmer?
  • Skyldes det at skolens ledelse er gammeldags? Er lærerne for dårligt uddannede, eller er det bare fordi de ikke gider sætte sig ind, i nye programmer?
  • Mangler der undervisningsmaterialer?
  • Eller er det i virkeligheden fordi, MS Office er det eneste program, der lever op til jeres behov?
Med venlig hilsen

Leif Lodahl
Blog: https://libreofficedk.blogspot.dk
LibreOffice: http://da.libreoffice.org

Ditlev
Indlæg: 118
Tilmeldt: 17. feb 2010 20:26
Geografisk sted: Djursland, Termestrup
Kontakt:

Indlæg af Ditlev » 22. apr 2010 21:34

Det giver vel sig selv. Det er ikke rimeligt.
Især ikke, når man kan udveksle data uden problemer i langt langt de fleste tilfælde. Ellers findes der jo pdf-filer.
En computer og tilhørende software er jo ikke en lærebog!

Jeg kunne forstå krav om bestemt software, hvis softwaren var central for uddannelsen, hvilket vel er tilfældet inden for de grafiske uddannelser. Ikke generelt.
med venlig hilsen

Ditlev Petersen

Brugeravatar
mjjzf
Indlæg: 63
Tilmeldt: 20. mar 2008 14:33
Geografisk sted: Valby, DK
Kontakt:

Indlæg af mjjzf » 23. apr 2010 04:34

Det kommer vel an på, om det er eksamen i de programmer specifikt, eller det bare er en almen funktion, hvor det er resultatet, man afleverer. Jeg kan godt forstå, hvis de giver den studerende en fil at arbejde med, at det er entydigt hvad man kan forvente at se i den. Og skolerne stiller vel fortsat computere til rådighed ved eksamen?
Jeg mener, min arbejdscomputer er en Windows 7-maskine med den nyeste Word og Outlook, og selv om den er... lad mig blot kalde det meget langt fra min egen maskines workflow, så er det jo til at arbejde med. Vi, der bruger alternative systemer, bliver generelt bedre rustet til at bruge det, som vi ikke er vant til.

Jens Præst
Indlæg: 26
Tilmeldt: 6. aug 2009 22:25
Geografisk sted: nakskov

Indlæg af Jens Præst » 25. apr 2010 10:06

Jeg mener ikke at det er rimeligt at undervisnings institutionen kræver bestemte kontorpakker/styresystemer for at man kan følge undervisningen.

Jeg læste lige i kommetarene til en artikel på Comon, at linux brugere åbenbart bliver udelukket fra at bruge elektroniske kompendier, på jurastudiet på Kbh Uni.

Men så bliver advokaterne jo også trænet i kun at kende M$

lakridserne
Indlæg: 1
Tilmeldt: 2. mar 2010 22:26
Kontakt:

Indlæg af lakridserne » 29. apr 2010 00:16

Jeg har en computer stillet til rådighed af skolen. På den ligger som standard (ja I gættede rigtigt) Microsoft Office hvilket også vil sige Word.

Jeg har så heldigvis rettigheder til at installere det meget bedre OOo hvilket jeg også har gjort.

Jeg mener ikke det er rimeligt at man SKAL bruge f.eks. M$ Office. Så lad dog i stedet valget falde på noget gratis, eller stil flere valgmuligheder op.

Man kan sagtens lave det så det ser ens ud, og dokumenterne gemmes i samme format. Det er blot et spørgsmål om at sætte et par timer af til det - hvis det overhovedet er nødvendigt. Jeg kan gøre det i løbet af et par minutter - højest et kvarter.

Og så er det tilmed gratis.

LAD OS DOG FÅ VALGET!!!!!
--
Kristoffer

Brugeravatar
mjjzf
Indlæg: 63
Tilmeldt: 20. mar 2008 14:33
Geografisk sted: Valby, DK
Kontakt:

Indlæg af mjjzf » 29. apr 2010 16:03

Jens Præst skrev:Jeg mener ikke at det er rimeligt at undervisnings institutionen kræver bestemte kontorpakker/styresystemer for at man kan følge undervisningen.
Det giver heller ikke mening. Men det er vel også næsten kun DRM-beskyttelsen - Linux-folket kan vel åbne næsten alt andet? Jeg kan som tidligere nævnt godt forstå, at de gerne vil have kontrollerede forhold under eksamen - ikke mindst efter alle COWI-fadæserne - min i den daglige undervisning bør det ikke have betydning, medmindre det er et redskabsprogram som Mathematica, SAS/SPSS eller hvad det nu måtte være. Men den slags er vel fortsat til rådighed på uddannelsesinstitutionernes maskiner.
Jens Præst skrev:Men så bliver advokaterne jo også trænet i kun at kende M$
Juristerne er et godt sted at sætte ind for firmaerne. Jo mindre de mennesker, der konkret kan ramme monopolforholdene, er inde i problematikken, jo tryggere sidder de etablerede på tronen...

Men er strikse programvalg i undervisningen ikke mest de ældre og/eller mindre teknisk kompetente lærere? Ganske vist er nogle af de teknisk stærkeste lærere, jeg har mødt, lige op ad pensionsalderen, men det er de ubetinget ringeste også, og det var tydeligvis en transitionsproblematik. Når jeg ser på sådan en som Peter Lyberth - som Linux-folket nok bedst kender fra Linuxin.dk og Nettips som The Slayer - som er nyuddannet lærer, så giver det mig da håb for den tekniske indsigt i lærerstanden.

steward15
Indlæg: 1
Tilmeldt: 11. okt 2012 11:11
Geografisk sted: uk

Nice

Indlæg af steward15 » 11. okt 2012 11:13

Det kommer vel an på, om det er eksamen i de programmer specifikt, eller det bare er en almen funktion, hvor det er resultatet, man afleverer. Jeg kan godt forstå, hvis de giver den studerende en fil at arbejde med, at det er entydigt hvad man kan forvente at se i den. Og skolerne stiller vel fortsat computere til rådighed ved eksamen?

Taurus54
Indlæg: 44
Tilmeldt: 5. feb 2004 17:35
Geografisk sted: Sønderborg

Indlæg af Taurus54 » 15. okt 2012 11:07

Det er kun rimeligt med krav om et bestemt program, hvis det er en prøve i det aktuelle program og man skal vise at man behersker det pågældende program (f.eks. et grafik-program, eller et CAD program).

Aflevering af en stil, fysikrapport, resultatet af et studie i "antallet af sværmende oldenborrers betydning for antallet af måger" bør ske i et åbent format som f.eks. det gammelkendte PDF-format. Her må det være indholdet der er det vigtigste, blot det er opstillet efter nogle (enkle) retningslinier om en indholdsfortegnelse, overskifter, fodnoter osv, hvor det ikke betyder så meget om en overskrift er 10 eller 11 mm høj.

Jeg sværmer ikke for Apple, men mon ikke den udbredte brug af Apple-produkter måske er en øjen-åbner for problemet? Jeg har i hvert fald et par gange hørt en niece klage over at hendes studiekammerater ikke kan bruge en Apple til at lave en opgave i.
mvh
Jørgen L. Sørensen

henrikkielstrup
Indlæg: 1
Tilmeldt: 24. maj 2013 15:21
Kontakt:

Indlæg af henrikkielstrup » 24. maj 2013 15:30

Det hele kommer vel an på om man sidder som jeg gjorde i sin tid på hhx ved egne computere koblet op til en printer og din eksamen skal fysisk afleveres i kopi form, så er hvilket program man bruger vel ligegyldigt.

Hvis din eksamen skal afleveres på usb, så er det vel bare op til eleven at bruge et fil format som kan åbnes af de mest anvendte skrive programmer (office/word).

Jeg er selv studerende og ville ikke turde at tage en risiko ved at aflevere min eksamen i et mindre kendt format, for hvis læreren ikke kan åbne dette betyder det at man dumper.

Taurus54
Indlæg: 44
Tilmeldt: 5. feb 2004 17:35
Geografisk sted: Sønderborg

Indlæg af Taurus54 » 24. maj 2013 16:13

henrikkielstrup skrev:Jeg er selv studerende og ville ikke turde at tage en risiko ved at aflevere min eksamen i et mindre kendt format, for hvis læreren ikke kan åbne dette betyder det at man dumper.
Det kan jeg sådan set godt forstå --- men problemet løses ikke ved at eksaminanden "bukker under for presset" og afleverer i word-format, men skal løses ved at der stilles krav til at opgaven afleveres i et åbent dokumentformat (f.eks. pdf). Dernæst må skolen/ministeriet sørge for at lærer/censor har et program der kan åbne formatet.

Eksaminanden er derved ganske vist "tvunget" til at bruge et program der også kan gemme i et åbent format ---- ligesom vi skulle bruge en fyldepen (mærke underordnet!) når vi afleverede en opgave da jeg var ung :-)
mvh
Jørgen L. Sørensen

excelkursuscom
Indlæg: 2
Tilmeldt: 18. sep 2013 21:39
Geografisk sted: København
Kontakt:

Indlæg af excelkursuscom » 18. sep 2013 21:43

Ved I om dette stadig er gældende? Synes mere det lader til, at .PDF er begyndt at blive standarden?
Talnørd..

GEBO
Indlæg: 2
Tilmeldt: 6. jul 2020 09:58

Re: Studentereksamen? - kun hvis du bruger Word

Indlæg af GEBO » 6. jul 2020 10:05

I gymnasiet kan eleverne til skriftlig eksamen i matematik få udleveret en Excel-fil de skal arbejde med. Ikke en kommasepareret data-fil, men en Excel-fil.

Så kan man prøve at åbne den med Libre Office eller lignende, men det går ikke altid godt, og der er ikke tid til, ved eksamen, at sidder og rode med konvertering.

Eleverne kan desuden få udleveret et pdf-dokument med denne Excel-fil vedhæftet, og så skal pdf-filen åben med Acrobat Reader, ellers kan du ikke få fat i Excel-filen.

Jeg tror at problemet er, at når store dele af befolkningen, herunder dem hos undervisningsministeriet, tænker på 'det at skrive en tekst', så tænker de automatisk word. Det hedder ikke længere 'regneark', det hedder 'Excel'.

Gad vide om undervisningsministeriet overhovedet må kræve (implicit) at eleverne bruger programmer fra visse firmaer (Microsoft)?

lepoi098
Indlæg: 1
Tilmeldt: 22. sep 2021 16:27

Re: Studentereksamen? - kun hvis du bruger Word

Indlæg af lepoi098 » 22. sep 2021 16:35

Jeg synes slet ikke det er rimeligt. Kan man med andre programmer formå at gøre det samme, så burde der ikke være krav forbundet med dette. Det er typisk det danske samfund, at binde mennesker på hænder og fødder. Jeg har oplevet det samme for en virksomhed som jeg arbejder for [https://lejvarebil.dk] Her var det ikke muligt, at få nogle specifikke vogne til udlejning i Danmark. Der skal være mere frit i Danmark!

theoandersen
Indlæg: 1
Tilmeldt: 23. nov 2021 14:55

Re: Studentereksamen? - kun hvis du bruger Word

Indlæg af theoandersen » 23. nov 2021 15:19

lepoi098 skrev:
22. sep 2021 16:35
Jeg synes slet ikke det er rimeligt. Kan man med andre programmer formå at gøre det samme, så burde der ikke være krav forbundet med dette. Det er typisk det danske samfund, at binde mennesker på hænder og fødder. Jeg har oplevet det samme for en virksomhed som jeg arbejder for [https://da.casinority.com/] Her var det ikke muligt, at få nogle specifikke vogne til udlejning i Danmark. Der skal være mere frit i Danmark!

Tusind tak!

Besvar

Hvem er online

Brugere der viser dette forum: Ingen og 5 gæster